Refresh loader

Wat is jouw levensdoel?

Wat is jouw levensdoel?

Lijstjes vol heb ik geschreven. Met telkens weer dezelfde onderwerpen: wat wil ik worden als ik later groot ben (ik ben inmiddels 35), waar liggen mijn krachten en talenten, wat is mijn passie en hoe kan ik anderen helpen? Zó graag wil ik doen waarvoor ik bestemd ben. Die lijstjes maak ik denk ik al meer dan 15 jaar. Overal vind ik ze: in oude schriftjes, op kassabonnen die ik uit tasjes vis of op halfvergane bierviltjes. Veel verandert de inhoud van de lijstjes niet. Mijn passie ligt nog steeds bij het volgen van mijn hart en wat positiviteit de wereld in sturen. Mijn talenten zijn geloof ik ook niet zo veranderd. Maar jeetje, wat ik later worden wil, dat weet ik eigenlijk nog steeds niet…

Misschien komen we er wel nooit helemaal achter wat ons levensdoel (je ‘purpose’) is. Misschien verandert je levensdoel wel met de jaren. Ik maak me er soms zelf schuldig aan er zo krampachtig naar te zoeken, dat ik bijna vergeet te leven. Terwijl ik daar juist zo goed in ben! Als ik het vervolgens loslaat, maakt het veel minder uit en leid ik gewoon mijn leven. Zoek het dus niet te ver, maar probeer te ontdekken welke dingen jij vol overgave doet. Heb je toch wat hulp nodig bij je zoektocht, dan volgen hier een aantal vragen die je op weg kunnen helpen.


1. Waar word ik blij van?

Je levensdoel is altijd verbonden met dingen waar je gelukkig van wordt. Dat kan van alles zijn. Maak dus eens een lijstje met alle dingen die jou een diep gevoel van voldoening geven. Ben niet te kritisch, maar schrijf alles op wat voor jou betekenis heeft.  


2. Waar ben ik goed in / wat zijn mijn kwaliteiten?

Denk eens na over dingen die jou heel natuurlijk af gaan. Misschien is het heel duidelijk waar je goed in bent, zoals lesgeven, documentaires maken of organiseren. Het kunnen ook dingen zijn die zo vanzelfsprekend (of juist niet) zijn, dat je het bijna niet door hebt. Mensen een goed gevoel geven bijvoorbeeld. Naar mensen luisteren, grapjes maken, koken, reizen, coderen, astronomie. Voel je vrij alles waar je goed in bent, op te schrijven.

3. Op welke momenten voelde ik mij het gelukkigst?

Probeer eens terug te denken aan een moment waarop jij je helemaal gelukkig en blij voelde. Waar was je? Wat deed je? En kun je je herinneren waaróm je je zo voldaan voelde? Mij helpt het vaak om juist dat laatste gevoel voor de geest te halen. Dus: wat maakte dit moment zo bijzonder voor je?

4. Combineer je antwoorden

Je bent nu een aantal antwoorden rijker. Deze antwoorden kunnen je al veel inzicht geven in jouw levensdoel. Laten we nog een stapje verder gaan. Omcirkel nu de belangrijkste antwoorden van vraag 1 en 2. Als je dat lastig vindt, kies er dan op gevoel twee uit. Bekijk het resultaat en probeer combinaties te maken. Stel: je wordt blij van mensen helpen en je bent goed in communiceren. Een mogelijke optie hier zou kunnen zijn om coach te worden, omdat je hier je passie en kwaliteiten kunt combineren. Misschien word je blij van koken en ben je goed in schrijven. Dan zou een blog over koken wellicht echt iets voor jou kunnen zijn! Het zijn maar voorbeelden, maar soms ligt de combinatie meer voor de hand dan je denkt.  

 
Vind je het nog steeds lastig?

Niet getreurd. Alleen op Amazon zijn al meer dan 150.000 boeken te vinden over het vinden van je levensdoel! Je bent dus zeker niet de enige. Het belangrijkste is dat je dingen doet waar je gelukkig van wordt. Teveel nadenken over wat je levensdoel is, zal je daar niet bij helpen. Doe dus zoveel mogelijk dingen die jou een blij en voldaan gevoel geven en probeer af en toe wat nieuwe dingen uit. Dan komt dat levensdoel vanzelf.

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram