Refresh loader

Bewust tijdens coronatijden

Bewust tijdens coronatijden

We leven in een vreemde tijd met het huidige coronavirus. We worden geacht zoveel mogelijk thuis te blijven, mijden fysiek contact en ondergaan de maatregelen en nieuwe regels gedwee. Het is belangrijk, maar het voelt ook onnatuurlijk en gek. We zijn hier niet aan gewend en gaan er allemaal op onze eigen manieren mee om.

Iedereen heeft ook zijn eigen uitdagingen in deze tijd. Misschien kun je een dierbare momenteel niet bezoeken en maakt dat je erg verdrietig. Wellicht hunker je naar een knuffel of wat persoonlijke aandacht of voel je je overweldigd door alle veranderingen. Misschien is het zelfs zover gekomen dat een naaste hebt verloren en probeer je met het gemis om te gaan. Het is een onzekere tijd en daar mogen we best bij stil staan. We mogen balen, boos zijn en het niet eerlijk vinden. Tegelijkertijd is het belangrijker dan ooit om ons bewust te zijn van het moment. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Want hoe naar het ook mag voelen, deze tijd komt nooit meer terug.


De kracht van het nu

Niemand weet wat de toekomst brengt. En dat is soms maar goed ook, want we hebben er maar beperkte invloed op. Wat we wel hebben, is het heden, iedere dag opnieuw. Daar hebben we wel veel invloed op. In het Engels noemen ze het de ‘present’ (aanwezigheid, maar ook cadeautje). En feitelijk is het dat ook: een cadeautje om er elke dag opnieuw iets van te maken, ongeacht de omstandigheden. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar het is een kunst ook in moeilijkere tijden niet verstrikt te raken in een web van negatieve gedachten en doemscenario’s.

Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven. Op dit moment loopt niet alles zoals ik zou willen; ik heb mijn reis vroegtijdig af moeten breken, zit (te)veel alleen thuis en heb momenteel geen inkomsten. Ik ben tegelijkertijd ongelooflijk dankbaar dat allebei mijn ouders gezond zijn. Zeker in deze tijd ben ik me daar nog bewuster van. Ik kan ze niet omhelzen en we moeten afstand houden, maar ik waardeer de dingen die we wel kunnen doen. Een kopje koffie drinken, een goed gesprek voeren, herinneringen aan vroeger ophalen. Dat gaat allemaal door. Door deze momenten kan ik de huidige situatie makkelijker accepteren en lukt het me om me te focussen op de aanwezigheid van mooie dingen. 

Waar ben jij dankbaar voor?

Ga eens bij jezelf na waar jij momenteel dankbaar voor bent. Dat kan zoiets kleins zijn als het thuiswerken door de coronacrisis in plaats van dagelijks een uur in de file staan. Of het feit dat je gezond bent, dat je het perfecte appartement voor je lockdown hebt, dat je de thuisisolatie mag delen met de leukste partner van de wereld of meer tijd hebt voor je kinderen. Probeer je bewust te worden van deze dingen. Schrijf ze op, deel ze met de mensen waarover ze gaan. Maar vooral: besef deze dingen. Niet alles is klote in deze tijd.
En ook al klinkt het nu als muziek in de oren: ook deze periode gaat voorbij. Het zou zo maar kunnen dat je over een tijd terugkijkt op deze fase -met nieuwe inzichten en ervaringen- en beseft dat je eigenlijk een heel rijk mens was. Dat besef je liever nu toch? 

Dus hoe zit het met jou? Leef je vanuit onrust, baal je van de huidige situatie of schijnt achter jouw wolken de zon? Zou je willen dat het al 2021 was of kun je accepteren dat je op dit moment weinig invloed hebt op de omstandigheden? Er is geen verkeerd of juist antwoord. We hebben allemaal onze eigen worstelingen en gaan daar op onze eigen manieren mee om. Wees je gewoon bewust van het heden. En welke mogelijkheden dat biedt. Want al voelt het momenteel alsof we allemaal even stilstaan…
De tijd doet dat niet.

Dit bijzondere animatiefilmpje over perspectief won meer dan 50 prijzen. 


Ik wens jullie allemaal veel succes en wijsheid toe. En uiteraard een flinke dosis plezier 🖤! 

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram