Refresh loader

Creatief in quarantaine

Creatief in quarantaine

Ken je dat? Je zit achter je laptop, terwijl Mark Rutte het nog een keer benadrukt: blijf thuis. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar niet per se wat je wilt horen. Je wil erop uittrekken, dingen doen, mensen zien. Om toch iets uit deze periode te halen, heb ik een aantal bezigheden op een rijtje gezet. Prima om alleen of samen te doen.


1. Maak een moodboard

Je kent het vast nog wel van vroeger: een moodboard of collage. Eigenlijk is het jammer dat we op latere leeftijd niet meer zo vaak moodboards maken, want het kan erg ontspannen zijn én je nieuwe inzichten geven. Hoe het ook alweer werkt? Pak een stapel tijdschriften en kranten en begin er vrolijk op los te knippen! Het idee is dat je alles uitknipt dat je aanspreekt. Dat kunnen afbeeldingen, spreuken, recepten of teksten zijn, het maakt niet uit. Sta jezelf toe alles wat je leuk vindt te gebruiken en bekritiseer je keuzes niet. Door een moodboard kun je je gedachten en verlangens (onbewust) visualiseren en kom je er makkelijk achter wat je leuk en/of belangrijk vindt. Tegelijkertijd is het gewoon een erg leuke bezigheid! Dus: theetje of wijntje erbij, lekker muziekje op en knippen maar!

Als je klaar bent, plak je je verzameling op een vel papier en geef je hem een prominente plek. Kijk er zo vaak mogelijk naar, want dat schijnt te helpen bij het verwezenlijken van je doelen. Vind je dat iets teveel moeite? Je kunt de verzameling ook in een doos of ringband bewaren. Op die manier kun je af en toe eens terugkijken en wellicht geïnspireerd raken.


Dit was mijn resultaat na een middagje knippen.

Tip! Ik merk dat als ik mijn gedachten laat voor wat ze zijn en puur op gevoel begin te knippen, het resultaat veel meer ‘mij’ is. Dus laat je vooral niet weerhouden door je gedachten en knip vooral die kat uit, ook als je diep vanbinnen helemaal niet zo van katten houdt. Er zal vast een reden zijn dat het plaatje je aanspreekt.

2. Writing prompts

Als je van schrijven houdt, heb je misschien weleens van ‘writing prompts’ gehoord. Dit zijn ideeën die je kunnen helpen in je schrijfproces. Denk hierbij aan voorgestelde onderwerpen waar je over kunt schrijven, een spannende dialoog die je af moet maken of een levensechte beschrijving van je laatste verliefdheid. De prompts geven je houvast en inspiratie, zodat je vanuit daar je gedachten (en je pen) de vrije loop kunt laten.

Ik heb ooit een erg verdrietig miniverhaal geschreven naar aanleiding van een prompt. Gedurende een minuut moest ik naar de geluiden om me heen luisteren en vervolgens een verhaal verzinnen dat te maken had met mijn huidige gemoedstoestand. Slik. Het werkte wel.

De volgende websites kunnen je vast op weg helpen. Ze zijn in het Engels, maar met een vertaalmachine heb je ze zo vertaald:
* Creative writing prompts
* Awesome writing prompts
* Writer’s Digest

3. Brainstorm

Zit je met een idee in je hoofd, maar loop je vast? Brainstormen kan dan uitkomst bieden. Je kunt dit alleen doen of samen met een vriend of collega. Het idee achter een brainstormsessie is om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen om zo tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Uitgangspunt van een succesvolle brainstorm is dat elk idee op tafel gelegd kan worden. Geef dus geen waardeoordeel over de ideeën; kwantiteit is zeker zo belangrijk als kwaliteit. Sterker nog, iets wat als een ‘gekke’ toevoeging gezien wordt, kan later juist de trigger zijn die leidt tot de beste ideeën! Ga er met een open mind in.

Als je klaar bent, kun je de onderwerpen categoriseren en de zaken die minder relevant zijn, achterwege laten. Zet bijvoorbeeld cirkels om de belangrijke onderwerpen, of schrijf ze op een ander vel. Vervolgens kun je deze verder uitwerken en er concrete doelen aan verbinden.

4. Blog erover!

Bloggen is een ideale uitlaatklep. Weet je ergens veel van af of schrijf je graag over je gevoelens en ervaringen? Dan is bloggen misschien echt iets voor jou! Het kan erg therapeutisch werken om alles van je af te schrijven of je kennis en inzichten te delen. Dus pak pen en papier (of een laptop) en begin gewoon! Sommigen hebben van bloggen hun werk kunnen maken, voor anderen is het gewoon een leuke bezigheid.

Weet je niet waar je over moet gaan bloggen? Lees dan mijn tips over het starten van je eigen blog.

5. Volg interessante colleges vanuit je luie stoel

Via de website van de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college. In hun bibliotheek vind je inmiddels meer dan 800 video’s die telkens één prangende vraag beantwoorden. Wekelijks wordt daar een college aan toegevoegd. Ontdek waarom ongemakkelijke stiltes zo lang duren of wat psychiaters van MDMA vinden. Sommige colleges zijn echt een eye-opener! Het fijne is dat de colleges lekker kort zijn: doorgaans duren ze drie tot vijftien minuten.

Ga direct naar de colleges!

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram