Refresh loader

De Afrikaanse kijkwijzer

De Afrikaanse kijkwijzer

We zitten met zijn allen in de gezamenlijke ruimte. Met vijftig kinderen gezellig op elkaar gepropt op de harde vloer. Het schokkerige beeld op TV vertoont met enige vertraging een spannende fantasy film. Een TV gedoneerd door een Noor. Hij vond het na vier dagen vrijwilligen welletjes geweest, maar liet wel een groot cadeau achter. Het monotone geluid galt uit de speakers. Kwaadaardige slangen groeien uit een hoofd, mannen veranderen in vuurspuwende monsters en de hoofdrolspelers bewerken elkaar met zwaarden en zwepen. Ik hou mijn hart vast, zeker omdat er kinderen van 4 meekijken. Ze lijken echter allemaal niet erg onder de indruk. Een pedagogisch stemmetje in mijn hoofd fluistert dat ik een andere film op moet zetten. Hier krijgen ze vast nachtmerries van. Mijn aangepaste Afrikaanse stemmetje roept terug dat deze kinderen van de straat komen en vast wel wat ergers gewend zijn. Lekker afkijken die film.

Zaina zit met haar kapotte prinsessenjurk op de grond. Ze heeft een groot bord rijst met bonen op haar schoot. Bij iedere hap draait ze haar handje behendig door de beperkte hoeveelheid saus en stopt hem in haar mond. Vervolgens zuigt ze tevreden alle saus op en gaat dan verder met de bonen. Met een half oog kijkt ze naar het scherm. Het bebloede monster op TV brengt haar niet van haar stuk. Ze kijkt alsof ze naar Bob de Bouwer zit te kijken en focust zich dan weer tevreden op haar eten.

De achtjarige Melinda kijkt met grote ogen naar het scherm. De rondvliegende lichaamsdelen doen haar niet veel, maar bij de aanblik van een paar ontsnapte ratten houdt ze verschrikt haar handen voor haar ogen. Ik geniet van alles wat er om me heen gebeurt. Het is een stuk drukker in de ruimte dan bij een gemiddelde Disney film. Vooral de oudere kinderen zijn in hun element. Genieten van al dit geweld. Ze schenken me goedkeurende blikken. Eindelijk wat echte actie, zie ik ze denken. Als de kinderen in een luid gelach uitbarsten, kijk ik snel weer naar het scherm. De held van de film heeft het afgehakte hoofd van een kwaadaardige heks in zijn hand. Ze rolt met haar ogen en er komen allemaal lichtflitsen en enge insecten uit haar hersenen. De kinderen –met name de kleuters- vinden het hilarisch en klappen in hun handen. Voor de eerste keer valt er geen enkel kind in slaap.

Ik kijk de andere vrijwilligers aan en geef ze een knipoog. Ik weet wat ze denken. Wat we allemaal denken. Deze film was niet geheel volgens Kijkwijzer protocol. Verre van zelfs. Maar een ding is zeker: deze avond gaat de boeken in als een Erg Geslaagde Avond. Een avond samen.

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram