Refresh loader

Je leukste leven – Zeven tips

Je leukste leven – Zeven tips

We willen allemaal het maximale uit ons leven halen, hoe dat er ook uit mag zien. Voor de een is dat reizen, voor de ander de juiste balans tussen werk en het ouderschap vinden. Voor weer een ander betekent dat meer tijd in de natuur doorbrengen of een carrièreswitch maken. We hebben allemaal onze eigen dromen; toch raken we vaak verstrikt in de verplichtingen van alledag. We leven nu eenmaal in een snelle maatschappij waarbij het moeilijk is constant bezig te zijn met geluk en zingeving.

Daarom vind je hieronder een paar simpele tips over hoe jij meer uit je leven kunt halen, zonder daar teveel voor te hoeven veranderen. Want zeg nou zelf: gelukkig willen we toch allemaal zijn?

Geniet meer van het moment

We maken vaak meteen foto’s en filmpjes zodra we iets leuks zien. We zijn zo bezig met het vastleggen van deze momenten, dat we vergeten ze daadwerkelijk mee te maken. Want ben eens eerlijk: geniet jij net zo van iets als je tegelijkertijd aan het filmen bent? Ik persoonlijk niet. Tuurlijk gaat het om het vinden van een balans; ik kan ook enorm gelukkig worden van een foto of filmpje van een aantal jaar geleden en ben dan blij dat ik op record heb gedrukt. Tegelijkertijd geniet ik het meeste van de momenten die ik volledig en bewust ervaar. Het moment = nu. De herinnering = toekomst. Gun jezelf dus dat mooie moment in het nu. De toekomst komt daarna wel.

Luister naar jezelf

Het schijnt erg goed voor je lichaam en geest te zijn om iedere ochtend te mediteren. Toch kan niet iedereen zich hiertoe zetten. En dat is oké, het is een proces en wanneer jij er de ruimte en tijd voor hebt (of neemt) komt dat vanzelf. Of niet. En dat is ook oké. Jij bepaalt. Om de dag toch goed te beginnen, helpt het om een momentje voor jezelf te pakken waarin je even stilstaat bij je lijf en je gevoelens. Wat heb je nodig? Waar zit je mee? Door gefocust stil te staan bij jezelf, kun je beter achterhalen wat je nodig hebt en daarnaar handelen. 

Geef iemand een compliment

Ik kan er persoonlijk geen genoeg van krijgen: mensen complimenten geven. Het is niet alleen goed voor de ander, maar iets liefs tegen een ander zeggen, schijnt ook endorfine bij jezelf los te maken. Hou je gedachten dus niet voor je, maar deel met die collega dat die jurk haar goed staat, dat je je beste vriend zo’n goede vader vindt of dat je partner zo heerlijk heeft gekookt. Het kan een groot verschil maken om positieve gevoelens met anderen te delen.

Geef jezelf een compliment (of meerdere!)

Net zozeer als anderen graag bevestiging en erkenning krijgen, geldt dat uiteraard ook voor jezelf. Ben dus gul met complimenten naar jezelf. Niemand kent je zo goed als jij jezelf kent. Complimenten in overvloed dus! Ik high five mezelf bijvoorbeeld vaak als ik iets lekkers heb gekookt of een taak of opdracht me erg goed af is gegaan*. En dat momentje van genegenheid naar mezelf maakt dat ik mezelf ook meer waardeer. Het versterkt je gevoel van eigenwaarde als je de dingen die je doet op waarde schat en je jezelf daarvoor beloont.

* Anderen vinden dat echt weleens gek, maar het is een grapje tussen mij en mezelf en ‘wij’ vinden dat heel normaal 😉

Stel kleine doelen

Er wordt vaak gezegd dat het goed is om hoge doelen te stellen. Het brengt focus en zorgt ervoor dat je ergens naartoe kunt werken. Vast hartstikke waar. Ik ben daarentegen zelf erg fan van het stellen van kleine doelen. Deze zijn veel makkelijker haalbaar, zodat je ook vaker en sneller het gevoel krijgt dat je iets goed hebt gedaan. En jezelf daarvoor kunt belonen! Probeer jezelf dagelijks een aantal kleine doelen te stellen, wat die ook mogen zijn. Schrijf ze op en vink ze af als het gelukt is. Voor mij is het vandaag bijvoorbeeld om twee artikelen voor mijn blogs te schrijven, een half uur hard te lopen en minstens een liter water te drinken. Het zijn geen grote prestaties, maar het behalen en afvinken van deze taakjes, geven me wel een voldaan gevoel.

Neem een social media pauze

Ik zeg vast niets nieuws, maar social media geven geen waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid. Je bent meer waard dan de likes onder een foto en het aantal volgers dat je hebt. Het zegt zo weinig over wie (en hoe leuk) je bent. Sterker nog, mensen met duizenden volgers zijn echt niet per se gelukkiger dan ieder ander. Ze zijn gewoon erg goed in marketing of het maken van de juiste foto’s. Neem dus af een toe een pauze van social media en focus lekker op jezelf. Probeer een nieuw recept uit, leer een instrument spelen, doe een kruiswoordraadsel, maak een lange wandeling of bel die vriendin die je al lang niet gesproken hebt. Leef je eigen leven in plaats van te kijken naar de levens van anderen.

Oefen dankbaarheid

Elke avond voor het slapengaan, bedenk ik drie dingen waar ik die dag dankbaar voor geweest ben. Soms zijn dat grote dingen als ‘ik ben blij dat allebei mijn ouders nog gezond zijn’, soms is dat ‘ik vond het fijn dat ik korting kreeg op mijn boodschappen’ of ‘de wandeling vandaag heeft me echt goed gedaan’. Ben je wat cynischer, dan volstaan ‘ik adem nog’ of ‘ik heb een bed om in te slapen’ ook.

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram