Refresh loader

Start je eigen blog!

Start je eigen blog!

Veel mensen vinden het fijn om hun gedachten, kennis of gevoelens op papier te zetten. Als dat voor jou ook geldt, is het wellicht een idee om een blog te starten. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kunnen onderstaande tips je helpen. Mijn belangrijkste tip? Gewoon beginnen!

Waar schrijf je graag over?

Je zult het gelukkigst worden door ergens over te schrijven waar je passie voor hebt. Vaak gaat het bloggen een stuk makkelijker als je schrijft vanuit je hart. Dus waar schrijf je graag over? Over welk onderwerp heb jij genoeg te vertellen? Het kan over werk gaan, maar als jij dol bent op vissen of shoppen, is dat ook blogwaardig. Blijf trouw aan jezelf en probeer niet teveel bezig te zijn met hoe populair een onderwerp is of hoeveel anderen er al over bloggen. Begin gewoon lekker met schrijven (of typen ;-)), de rest komt vanzelf. Mijn valkuil was dat ik teveel na ging denken of mijn blogs wel interessant waren voor anderen. Ik heb één ding geleerd: door niet te bloggen kwam ik gegarandeerd niet achter het antwoord! Ik was zo bezig met het uitdenken, dat ik vergat te delen wat ik wilde delen. Als jij plezier haalt uit bloggen, dan is dat voldoende om mee te beginnen. De juiste mensen weten je te vinden, geloof me.

Wat wil je delen?

Zeker zo belangrijk als waar je graag over schrijft, is wat je wil delen. Een wat extreem voorbeeld: je kunt een passie hebben voor SM, maar je misschien helemaal niet prettig voelen bij het delen van die persoonlijke informatie. Waar schrijf je graag over dat je ook wil delen?  Het internet is een open platform, dus iedereen kan je blog lezen. Dat is hartstikke leuk, maar kan ook spannend zijn als je gevoelige of kwetsbare informatie deelt. Belangrijkste is dat je blogt over iets dat voor jou belangrijk genoeg is om over te bloggen. Blog vanuit je hart, niet vanuit gedachten wat anderen willen lezen.

Hoe kun je anderen helpen?

Of je nu een informatieve of persoonlijke blog hebt, uiteindelijk hoop je dat je teksten ook gelezen worden. Zorg er daarom voor dat je blogs authentiek zijn. Schrijf niet wat anderen willen horen, maar wat je zelf vindt en voelt. Schijven vanuit je hart kan inspirerend zijn en anderen helpen. Dus al blog je over het zonnestelsel, je leven met een handicap of je angst voor de tandarts, er zijn genoeg mensen die dat hartstikke interessant vinden. Wil je dat anderen nog meer uit je blogs kunnen halen? Probeer je kennis en / of ervaringen dan af te wisselen met concrete tips. Wat werkte voor jou? Hoe doe/deed jij het? Welke bronnen vond jij nuttig? Door relevante informatie te delen, kunnen anderen leren van jou en jouw ervaringen.

Hoe onderscheid jij jezelf?

Er zullen vast meer mensen over dezelfde onderwerpen als jij bloggen. Toch is er maar een jij! Stel jezelf dus de vraag: waarom zouden je bezoekers jouw blog lezen in plaats van die van iemand anders? Door een duidelijk beeld te creëren van wie jij bent en wat je te bieden hebt, kun je jezelf beter positioneren en het juiste publiek aantrekken. Mocht je je blog ergens willen promoten, dan weet je door het beantwoorden van deze vraag ook beter hoe jezelf kunt presenteren.

Psssst…. Deze vraag is zeker belangrijk, maar eerlijk gezegd vind ik hem zelf erg lastig te beantwoorden… Ik ben iemand die handelt op gevoel; soms heb ik geen logische verklaring voor de dingen die ik doe. Door mezelf te moéten onderscheiden, ga ik in mijn hoofd zitten en vergeet ik wat me uniek maakt. Het gevolg is dat ik mijn authenticiteit kwijtraak en het plezier om te bloggen verlies. Heb je net als ik moeite met het beantwoorden van deze laatste vraag? Maak jezelf dan niet onnodig gek, maar focus je vooral op punt 1 en 2 van deze blog. Het belangrijkste is dat je lekker aan de slag gaat met je blog. Het antwoord komt uiteindelijk vanzelf wel.

Zoek je nog naar wat inspiratie of weet je nog niet echt goed hoe je moet schrijven of wat bij je past? Lees dan deze blog met creatieve ideeën.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Succes en veel plezier met het lanceren van jouw eigen blog! 

Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram