Refresh loader

Van jezelf houden; hoe doe je dat?

Van jezelf houden; hoe doe je dat?

Het valt me steeds vaker op dat mensen negatief over zichzelf zijn. Ze hebben kritiek op de manier waarop ze eruit zien, ze maken pijnlijke grappen over hun manier van doen of stellen onhaalbare doelen en rekenen zichzelf daarop af. Wat echter nog erger is, is dat onze maatschappij dit een soort van toelaat. We hebben massaal geaccepteerd dat onszelf maar ‘zo-zo’ vinden de norm is en dat het logisch is dat we meer vertrouwen hebben in een ander dan in onszelf. En weet je? DAT. IS. NIET. OK. Vandaar dit artikel over zelfliefde.

Jij bent uniek!

Dat is positief. Niemand kent jou zo goed als jijzelf. Er is niemand die zo goed weet wat je denkt, wat je nodig hebt, waar je hart sneller van gaat kloppen of wat je kwetst. Hoe fijn is het dat je daar constant op in kunt spelen? Omring jezelf dus met mensen die het beste in jou naar boven halen, maar spreek ook met jezelf af dat JIJ het beste in jezelf naar boven gaat halen. Trust me, als het erop aankomt, zal je jezelf hard nodig hebben en dan is het beter als je met jezelf door een deur kunt.  Zorg er dus voor dat je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Een beter leven begint bij jezelf!


Zelfliefde is NIET egoïstisch

Zelfliefde is belangrijk. Sterker nog, zelfliefde is essentieel! Toch heeft iemand op een gegeven moment bedacht dat het egoïstisch zou zijn om jezelf op de eerste plek te zetten. Alsof van jezelf houden ten koste van anderen zou moeten gaan. STOP! Helemaal fout. Waar gaat dit over? Laat het me je uitleggen. In onze Nederlandse taal kennen we maar één betekenis voor het woord ‘egoïsme’. De variant die wij kennen heeft betrekking op een vorm van handelen die zelfzuchtig en niet-sociaal is, en die alleen op onszelf betrekking heeft. In het Chinees hebben ze echter een tweede definitie van egoïsme. Die variant gaat over het voor jezelf opkomen, je grenzen bewaken en dichtbij jezelf blijven om zo de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Om vervólgens de beste versie van jezelf voor een ander te kunnen zijn. Dat klinkt helemaal niet zo egoïstisch toch? Probeer dus al die conditionering los te laten: als jij uitgaat van je eigen kracht en daarnaar handelt, ben je juist hartstikke goed bezig.


Trakteer jezelf

Vind je het leuk om cadeaus voor anderen te kopen, ze te trakteren op hun favoriete koffie of complimenten te maken? Goed! Ga dat –als je dat nog niet deed- vanaf nu ook voor jezelf doen! Koop iets dat je heel graag wil hebben (en wie weet dat nou beter dan jijzelf!), bestel of maak je favoriete gerecht, koop die dure lekkere fles wijn en strooi met complimenten. Naar jezelf ja! Wat een heerlijke wijn heb ik gekocht! Wat kan ik goed koken! Wat zit mijn haar goed! Wat ben ik awesome! You get the picture?


Maarre… hoe nu verder?

Goeie vraag!

Natuurlijk kost het tijd, zeker als je het niet gewend bent om zo met jezelf bezig te zijn. Het zit helaas nu eenmaal in veel van ons verweven om kritisch te zijn en er doorgaans liever voor anderen dan voor onszelf te zijn. Ben daarom niet te streng voor jezelf en bedenk dat iedere kleine actie er al een is. Als we met onze sterke gedachten onszelf naar beneden kunnen halen, kunnen we dat dus ook omgekeerd doen.

Nog een paar tips:

  • Schrijf op waar je goed in bent. Blijf dit aanvullen en lees het vooral vaak terug.

  • Maak een lijstje van de dingen die je graag voor anderen doet. Ga ze vanaf nu ook voor jezelf doen. Ja, ook als het awkward voelt. Lekker belangrijk. Maak je je huis schoon als er vrienden komen eten? Maak je huis ook schoon als jij er eet. Koop je die lekkere wijn voor je moeder? Koop er ook een voor jezelf.  

  • Plan tijd in om dingen te doen die belangrijk voor je zijn: sport, hobby’s, slapen, een nieuwe studie, mediteren. Door hier écht tijd voor vrij te maken, voorkom je dat er andere dingen tussenkomen.

  • Kijk jezelf aan in de spiegel en lach naar jezelf. Geef jezelf een compliment. Dit kan lastig zijn, maar blijf het toch proberen.Follow by Email
Facebook
Pinterest
Instagram